Er zijn in Nederland nog best veel slapende VvE’s.
Het is al sinds 1 mei 2008 wettelijk verplicht om een reservefonds op te zetten. Ook moet elke Vereniging van Eigenaren al sinds 1 januari 2010 ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Het niet inschrijven van een slapende VvE bij de KvK wordt gezien als een economisch delict. De boete hiervoor is maar liefst maximaal € 16.750,00.
Ook is het vanaf 1 januari 2018 wettelijk verplicht minimaal 0,5% van de herbouwwaarde te sparen in een reservefonds. De enige uitzondering hierop is als de VvE spaart volgens een reëel meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Bij een redelijk onderhouden vvE kan dit al snel voordeliger zijn. Bovendien weet je dan precies waar je aan toe bent voor de toekomstige betalingen!
Verkoop woning
Last but not least blijken banken in de praktijk niet langer bereid te zijn om mee te werken aan de aankoop van een appartement in een gebouw waar geen VvE actief is. Ofwel, ze verstrekken geen hypotheek voor een dergelijk appartement. Dat betekent dat een dergelijke woning onverkoopbaar blijkt. Een VvE opstarten is een intensief proces waar soms maanden voor nodig is. Denk maar aan de inschrijving bij de KvK en het openen van de bankrekening, vervolgens uitschrijven van een eerste vergadering etc. Dat is dus niet zomaar gebeurt. Te vaak zien wij dat een verkoper het proces van opstarten van de VvE te laat opstart waardoor de geplande verkoop niet door kan gaan.
Vraag daarom nu geheel vrijblijvend een offerte aan bij Holland VvE Beheer om dit soort problemen voor te zijn.